A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Відокремлений структурний підрозділ "Бучацький фаховий коледж Закладу вищої освіти "Подільський державний університет"

Молодіжний проєкт «Рідне місто»

Дата: 21.11.2023 14:37
Кількість переглядів: 26

В рамках молодіжного проєкту «Рідне місто» 19 листопада студенти Бучацького коледжу, голова студентської ради Павло Кушнір та Мар'яна Тур відвідали м. Бережани та дізнатися про діяльність цієї організації.

«Ми мали можливість побачити Бережанський замок та почути про його історію. Замок побудовано в 16-17 столітті коштом родини Синявських. На території замку знаходиться костел Святої Трійці. Там і поховані представники цієї династії. Окрім цього побачили роботи скульптора  Яна Пфістера. Також на території замку відкрита виставка Олега Шупляка - художника та скульптора, родом з Бережан. Його роботи бачили у багатьох країнах світу. І мали змогу побачити ці витвори мистецтва.

Далі бучацька делегація відправилася в молодіжний центр "Рідне місто". Спочатку слухали історію розвитку цієї організації, якою поділилася Алла Соколовська - голова цієї організації. Потім волонтер Данило Олійник розказав про діяльність організації "Будуємо Україну Разом" (скорчено БУР). Це українська волонтерська громадська організація. З 2014 року учасники руху мандрують між громадами України, допомагаючи створювати молодіжні та громадські простори та відновлювати будинки для сімей, що цього потребують. Також він розказав про співпрацю "Рідного міста" з БУР.  Тобто те, що волонтери допомогли їм облаштувати простір для зібрання молоді.

Свою історію розказав лейтенант поліції Ростислав Степанчак. Він є куратором проєкту "Бережанські шерифи" - це юнацький корпус поліції, де діти вивчають право, мають свою форму, шеврони, як справжні поліцейські, навіть можуть відвідувати школи з лекціями на певну тему. 

Слухали розповідь керівника хлопчачих гуртків Бережанської станиці "Пласт". А саме про табір "Легіон". Туди можна потрапити здавши норматив 10 км за 50хв. Учасники цього табору є мандрівниками, вони не знають куди їдуть та де будуть наступного дня. Вони проходять через різні випробування за системою навчання груп спеціальних операцій. За останнім їхнім походом знято фільм, який ще монтується.

Згодом  пригостили солодощами та чаєм.

 Мали можливість не тільки послухати про робототехніки від Ростислава Бабухівського, а й самі спробували зібрати робота, який виконує певну функцію. Тобто складали з лего певну фігурку (у нас це була машинка), яка має акумулятор, підключили його до планшета і наша машина могла їздити. Це був неймовірний досвід. І ми приємно здивовані можливостями сучасних технологій.

Під час обіду ми змогли розказати про діяльність нашого коледжу та зокрема студентського самоврядування, а також послухати про діяльність "Молодіжного порталу" міста Бучач. Обговорили нашу можливу співпрацю.

Мар'яна Мороз розказала про те, як вони знімають мультфільми. Це мультиплікаційна студія "Равлик", демонстрували свої роботи та сам процес зйомки.

Ярослав Стефанюк - тренер STEM-проектів ED-CAMP Ukraine, тренер літнього наукового табору Дирижабль Джоуля розказав про діяльність їхнього табору. Цей табір не схожий на інші. Діти відправлялися в закинуте село, в якому волонтери проєкту зробили прекрасне місце для їхнього літнього табору. Діти жили в наметах готували собі їжу. Але цей табір особливий тим що ставлення до дітей не є шаблонним: за будь-яке порушення їх могли добряче покарати. Також учасників цього табору була своя валюта - дирижаблики, за які можна було купити певні товари та послуги.

І на останок виступила Галина Герасимів - вчитель Бережанського ліцею № 1, яка розказала про простір розвитку в школі. Вона організувала приміщення, де діти могли прийти та займатися певною творчістю. Її метою було задіяти усіх школярів у певній діяльності для розвитку їхнього таланту мислення та комунікації з людьми.

Нам дуже приємно що ми взяли участь у цьому проекті, де змогли послухати людей які реально роблять вагомий внесок для розвитку молоді. Далеко не кожне місто може похизуватися такими вміннями та досягненнями. Кожен з волонтерів своєю роботою надихнув на розвиток. Ми отримали багато задоволення та натхнення для подальших дій." (розповідь від Мар’яни Тур та Павла Кушнір).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора